Tazminat Hukuku Avukatı

Tazminat Hukuku Nedir?

Tazminat hukuku; hukuka aykırı bir fiil, sözleşmeye aykırı bir davranış veya başka bir sebepten dolayı zarar gören kişinin maddi veya manevi zararlarının giderilmesine olanak sağlayan bir hukuk dalıdır. Tazminat davaları, zararın türüne göre maddi ve manevi tazminat davaları olarak ikiye ayrılır. Maddi tazminat davaları kişinin malvarlığında meydana gelen somut zararları karşılamayı amaçlarken, manevi tazminat davaları kişinin yaşadığı acı, üzüntü, elem gibi manevi zararların telafisini amaçlar.

Tazminat Hukuku Avukatı Kime Denir?

Tazminat avukatı, tazminat hukuku alanında bilgi ve deneyim sahibi olan, tazminat davalarının takibinde ve yürütülmesinde uzmanlaşmış avukatlardır. Türkiye’de her avukat, hukuk fakültesini tamamlayıp avukatlık lisansını aldıktan sonra tazminat hukuku da dahil olmak üzere her alanda hukuki faaliyet yürütebilir. Ancak bazı avukatlar, pratikte belirli alanlarda daha fazla bilgi ve deneyim kazanarak uzmanlaşabilirler. Bu sebeple Tazminata ilişkin haklarınız, uzman bir tazminat hukuku avukatı ile birlikte çok daha etkin ve pratik bir şekilde takip ve temin edilecektir.

Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Tazminat davası açmak için öncelikle zararın tespit edilmesi ve belgelenmesi gerekmektedir. Bu zararın türü, boyutu ve nasıl oluştuğu, fotoğraflar, videolar, tanık ifadeleri ve ilgili tüm dokümanlarla belgelenerek ayrıntılı bir şekilde dava dilekçenizde belirtilerek sunulmalıdır. Bununla birlikte zarar verenin idare olduğu durumlarda İdari Yargılama Usulü Kanununca tam yargı(tazminat) davası açmanın bir ön koşulu olarak idareye başvuru müessesi düzenlenmiştir. Bu tür bir davada başvuru yoluna gitmeden girişeceğiniz bir davada veyahut kanuni yasal sürelere uygun hareket etmediğinizde davanız mahkemece kabul görmeyecektir. Bu sebeple hem esasa yönelik bilgi ve belgelerin doğru sunulması hem de usul kurallarına riayet edilebilmesi açısından bir tazminat avukatından destek almak, dava sürecinin daha etkin ve doğru bir şekilde yürütülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte Avukatınızın sürece en başından dahil olması yüksek menfaatinize olacaktır.

Genel Olarak Tazminat Hukuku Kapsamında Hangi Tazminatlar Yer Almaktadır?

Esasında hukukumuzda maddi ve manevi olmak üzere iki tür tazminat bulunmaktadır. Maddi tazminat kişilerin uğramış olduğu somut zararları telafi etmeye yöneliktir. Örneğin bir kaza sonucu oluşan tedavi masrafları, kaybedilen iş gücü veya malların zarar görmesi gibi maddi kayıpların karşılanmasını sağlar. Manevi tazminat ise, kişiye fiziksel veya duygusal olarak yaşattığı acı, elem, ızdırap gibi soyut zararları gidermeyi hedefler. Manevi tazminat, kişinin toplumdaki itibarı, kişilik hakları ya da ruhsal bütünlüğünün zedelenmesi durumunda da talep edilebilir.

Maddi ve manevi tazminat somut olayın özelliğine göre ayrı ayrı veya birlikte talep edilebilmektedir. Genel olarak tazminat davaları şu şekildedir:

  • Trafik Kazaları Tazminat Davaları: Trafik kazaları sonucu oluşan maddi hasar ve bedensel zararlar için açılan tazminat davalarıdır. Kazaya uğrayan kişi, kusurlu hareketiyle kazaya sebebiyet verenden maddi ve manevi zararlarını talep edebilir.
  • İş Kazası Tazminat Davaları: Çalışanın iş yerinde veya işin niteliği gereği oluşan kazalar sonucu açılan davalardır. İşverenin iş güvenliği yükümlülüklerini ihlal etmesi durumunda çalışan tazminat talebinde bulunabilir.
  • Doktor Hatası (Malpraktis) Tazminat Davaları: Hekim ve bazı durumlarda diğer sağlık çalışanlarının tıbbi hata veya ihmallerinden doğan zararlar neticesinde açılan davalardır. Bu tür davalarda, hastanın maddi ve manevi zararlarını karşılamak amacıyla tazminat talep edilir. Bu konuyla ilgili yazımızı da inceleyebilirsiniz.
  • Haksız Fiil Tazminat Davaları: Bir kişinin, kasıtlı veya ihmal yoluyla başka bir kişiye zarar vermesi durumunda açılan davalardır. Bu zarar maddi ya da manevi olabilir ve mağdur taraf zararın tazminini talep edebilir.
  • Sigorta Tazminat Davaları: Sigorta poliçeleri kapsamındaki zararlara yönelik açılan davalardır. Sigorta şirketinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya eksik ödeme yapması durumunda sigortalı kişi tazminat talep edebilir.
  • Boşanma Davalarında Tazminat : Boşanma sürecinde kusurlu olan eşe karşı maddi ve manevi tazminat talep edilebilmektedir.
  • Destekten Yoksun Kalma Tazminatı   : Ölen kişinin hayattayken sağladığı destekten mahrum kalan kişiler, ölüme kusuruyla sebep olan kimselerden maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Bu konudaki bir başka yazımızı da inceleyebilirsiniz.
  • Hakaret ve Kişilik Haklarına Saldırı Tazminatı :Bir kişinin onuruna, haysiyetine ya da saygınlığına yönelik sözlü veya yazılı saldırılar, hakaret ya da iftira gibi fiiller, kişilik haklarının ihlali kapsamına girmektedir. Bu tür saldırılar, mağdurun hem maddi hem de manevi olarak zarar görmesine neden olabileceğinden bu kapsamda suçun failinden maddi ve manevi tazminat davası talep edilebilmektedir.
  • Haksız Tutuklama ve Gözaltı Tazminatı : Hukukun ihlali sonucu bir kişinin haksız yere tutuklanması, gözaltına alınması veya özgürlüğünün kısıtlanması durumunda, mağdur tarafın yaşadığı zararların karşılanması amacıyla açılan davalardır.
  • Sözleşme İhlalinden Kaynaklanan Tazminat Davaları : Sözleşmeler, taraflar arasında belirli hak ve yükümlülüklerin düzenlendiği yazılı anlaşmalardır. Ancak bir tarafın, sözleşmede yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya haksız bir şekilde sözleşmeden cayması durumunda, sözleşmenin karşı tarafı maddi ve manevi zarara uğrayabilmektedir. Bu tür davalarda zarar gören taraf, sözleşmenin ihlali sonucu ortaya çıkan kayıpların telafi edilmesini talep edebilmektedir.

Kahramanmaraş’ta Tazminat Avukatı Nasıl Bulunur?

Kahramanmaraş içerisinde Tazminat hukuku alanında çalışmalar yürüten bir avukat arayışı içerisindeyseniz, Kahramanmaraş Barosunun levhasından ad ve soyad ile sorgulama yapabilirsiniz ancak hangi avukatın hangi alanda çalışmalar yürüttüğü bilgileri Baro levhasında bulunmadığından, internet üzerinden daha detaylı bir araştırma yapmak bu konuda faydalı olabilir.

En iyi Tazminat Avukatı Kime Denir?

Avukatlar arasında rekabet ölçüsü belirlemek mümkün değildir. Esasında “En iyi Tazminat Avukatı” ifadesi, hukuki bir karşılığı bulunmayan ve yalnızca halk arasında yaygınlaşmış amiyane bir ifadediryukarıda da ifade ettiğimiz üzere her avukat hukuki iş ve işlemleri yerine getirme yetkinliğine sahipse de bazı avukatlar tazminat davaları konusunda daha fazla bilgi ve deneyime sahip olabilir.

Tazminat hukuku, bireylerin ve kurumların maruz kaldıkları maddi ve manevi zararların adil bir şekilde telafi edilmesini sağlayarak hukukun temelini oluşturan adalet ve hak kavramlarını pekiştirir. Hukuka aykırı fiiller, sözleşme ihlalleri, iş kazaları ve tıbbi hatalar gibi durumlarda, mağdurların zararlarının giderilmesi, toplumsal güveni ve hukukun üstünlüğünü destekleyerek bireyler arasındaki adil ilişkilerin sürdürülmesini sağlar. Tüm bu sebeplerden tazminat müessesesi oldukça önem arz etmektedir.

Kahramanmaraş Tazminat Hukuku Avukatı Buğra Topaktaş ,başta hekim hatası kaynaklı malpraktis davaları olmak üzere hukuka aykırı fiiller, trafik kazaları, iş kazaları, sigorta tazminatları ve diğer tazminat talepleriyle ilgili her türlü uyuşmazlık hakkında müvekkillerine profesyonel hukuki destek sağlamaktadır. Kendisinin bu alandaki hizmelerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Araç hasar tazminatı
  • Araç değer kaybı tazminatı
  •  Araç pert bedeli tazminatı
  • Menfi ve müspet zarar tazminatları
  • Cezai şart tazminatı
  • Telif hakkı ihlali
  • Patent ve marka hakkı ihlali
  • Ecrimisil (haksız işgal) tazminatı
  • İtibar zedelenmesi nedeniyle manevi tazminat
  • Haksız tutuklama sebebiyle tazminat talepleri
  • Ruhsal ve Bedensel Bütünlüğün Bozulmasından kaynaklanan Tazminat Davaları
  • Sözleşme ihlali sonucu maddi ve manevi tazminat