Boşanma Avukatı

Aile ve Boşanma Hukuku Nedir?

Aile ve Boşanma Hukuku, medeni hukukun bir dalı olup aile içi ilişkileri ve bu ilişkilerden doğan hukuki meseleleri düzenler. Bu alan evlenme, nişanlanma, boşanma, nafaka, velayet, mal rejimi, hısımlık, soy bağı, evlat edinme, çocuk malları ve aile malları gibi konuları kapsar. Aile hukukunun temel amacı, aile bireylerinin haklarını koruyarak ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözülmesidir.

Boşanma Avukatı Kime Denir?

Mevcut hukuk sistemimizde bir avukatın, boşanma Avukatı, ticaret avukatı, ceza avukatı gibi bir alan sınırları içerisinde hizmet vermesi söz konusu değildir. Bu sebeple oldukça açıktır ki “boşanma avukatı” adı altında özel olarak yürütülen bir avukatlık faaliyeti bulunmamaktadır, bir avukat her alanda hukuki faaliyet yürütebilir. Bununla birlikte Boşanma Avukatı, boşanma davalarına odaklanmış ve bu konularda uzmanlaşmıştır. Boşanma davaları, belirli usuller, yasal süreler ve karmaşık detaylar içerir.

Kanaatimizce Aile ve boşanma hukuku, hukuk dalları içerisinde en hassasiyet gerektiren hukuk dallarından biridir; Hem mahkeme öncesi süreç hem de mahkeme süreci ,doğru yönetilmediği taktirde, çiftler ve özellikle çocuklar için ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple tüm sürecin alanında uzman bir avukat ile yürütülmesi, hızlı ve etkili sonuçlar alınabilmesi, kişilerin yüksek menfaatlerinin korunabilmesi açısından önem arz etmektedir. Tıpkı boşanma davaları gibi aile hukuku kapsamı içerisindeki her bir konuya ayrı yaklaşımlar benimsemek gerekmektedir. Bu nedenle, bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi davanın sonucuna doğrudan etki edeceğinden, bir boşanma avukatının profesyonel rehberliği olmadan yürütülen davalar geri dönüşü mümkün olmayan hak kayıplarına yol açabilir.

Boşanma Davası Açmak İçin Bir Avukatla Anlaşmak Zorunda Mıyım?

Boşanma davası açmak için bir avukatla anlaşmanız gerekmemektedir. Bununla birlikte bir avukatın rehberliği, süreci daha etkin ve doğru yönetmenize yardımcı olabilir. Boşanma davaları karmaşık hukuki süreçler içerir ve bu süreçlerde yapılacak hatalar geri dönüşü zor hak kayıplarına yol açabilir. Avukatlar boşanma davası süreçlerini, kanuni prosedürleri ve gerekli belgeleri doğru bir şekilde hazırlayıp sunarak, davanın başarıyla sonuçlanmasına katkıda bulunur. İlk medeni kanunumuz Mecelleden beri önemini koruyan bir kaide vardır ki o da usulün esasa mukaddem olduğudur. Her davada olduğu gibi boşanma davanızda da avukatınız sizin için bu süreçte en iyi yoldaşınız olacaktır. 

Aile ve Boşanma Hukuku Kapsamında Görülen Davalar Nelerdir?

Anlaşmalı Boşanma Davası: Tarafların, boşanma ve boşanmanın sonuçlarına dair (mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi) tüm konularda uzlaşarak tek celsede sonuçlandırdıkları dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için tarafların evliliklerinin en az bir yıl sürmüş olması ve her iki tarafın da mahkemede anlaşmaya yönelik beyanlarda bulunması gereklidir. Anlaşmalı boşanma, sürecin en hızlı şekilde sonuçlanmasını sağlar ve taraflar arasında olası çatışmaları en aza indirir. Bu konuda bilgilendirici yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası: Tarafların boşanma ve/veya boşanmanın mali sonuçları (nafaka, tazminat, mal paylaşımı) ve çocukların durumu (velayet, kişisel ilişki) konusunda anlaşamadığı durumlarda açılan dava türüdür. Bu davalar genellikle uzun sürer ve delil sunma, tanık dinlenmesi gibi süreçleri içerir. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme, taraflar arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için bilirkişi raporlarına başvurabilir ve çocukların menfaatini gözeten kararlar alabilir.

Nafaka Davaları : Boşanma davasının sonuçlarından biri olan nafaka, boşanma sonrasında tarafların maddi durumlarına göre belirlenir. İştirak nafakası çocukların bakım masrafları için verilirken, yoksulluk nafakası boşanma sonrasında maddi olarak zor durumda kalacak eş lehine hükmedilebilir. Nafaka davalarında, nafaka miktarının artırılması veya azaltılması, kaldırılması için ayrıca dava açılabilir.

Velayet Davaları : Boşanma sonrası çocukların velayeti konusunda anlaşmazlık yaşandığında açılan davalardır. Mahkeme her koşulda, çocuğun üstün yararını gözeterek velayet kararını verir. Bu süreçte çocuğun yaşı, ebeveynlerin bakım kapasiteleri ve çocuğun ihtiyaçları gibi faktörler dikkate alınır. Velayet davaları bazen tek başına da açılabilir, ancak genellikle boşanma davalarıyla birlikte görülür. Bu kapsamda Boşanma sonrasında velayet verilen eşin çocuğun bakımında ihmalkâr davranması veya çocuğun menfaatine uygun hareket etmemesi durumunda, velayet değişikliği/kaldırılması talebiyle dava açılabilir. Bu tür davalarda çocuğun mevcut durumu, eğitimi ve psikolojik gelişimi gözetilerek karar verilir.

Mal rejimi Davaları : Evlilik süresince edinilen malların paylaşımı konusunda anlaşmazlık sağlanamadığı taktirde mal rejimi davası açılabilir. Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik süresince edinilen mallar, eşler arasında eşit şekilde paylaştırılır. Ancak taraflar arasında mal rejimi sözleşmesi yapılmışsa, mal paylaşımı bu sözleşme hükümlerine göre belirlenir. Bu davalar, boşanma süreci sonrasında da açılabilir. Hatta taraflar anlaşmalı bir şekilde boşanmış olsalar dahi anlaşma protokolünden aksi anlaşılmadığı sürece mal rejimine ilişkin hususlar sonradan incelenebilmektedir.

Aile İçi Şiddet ve Koruma Davaları : Aile içi şiddet durumlarında mağdur olan eş veya çocuklar için koruma tedbirlerinin alınmasına yönelik davalar açılabilir. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu çerçevesinde koruma talepleri mahkemeye sunulabilir ve şiddet uygulayan eşin evden uzaklaştırılması gibi önlemler alınabilir.

Kahramanmaraş Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Kahramanmaraş içerisinde aile ve boşanma hukuku alanında çalışmalar yürüten bir avukat arayışı içerisindeyseniz, Kahramanmaraş Barosu levhasından ad ve soyadı ile sorgulama yapabilirsiniz ancak hangi avukatın hangi alanda çalışmalar yürüttüğü bilgileri Baro levhasında bulunmadığından, internet üzerinden daha detaylı bir araştırma yapmak bu konuda faydalı olabilir.

En iyi Boşanma Avukatı Kime Denir?

Avukatlar arasında rekabet ölçüsü belirlemek mümkün değildir. Esasında “En iyi boşanma avukatı” ifadesi, hukuki bir karşılığı bulunmayan ve yalnızca halk arasında yaygınlaşmış bir ifadediryukarıda da ifade ettiğimiz üzere her avukat hukuki iş ve işlemleri yerine getirme yetkinliğine sahipse de bazı avukatlar boşanma davaları konusunda daha fazla bilgi ve deneyime sahip olabilir.

Boşanma davaları, önemli bir kurum olan aile kurumunu ve evlilik birliğini derinden etkileyen süreçleri bünyesinde barındırır. Bu nedenle, bu davalara bakan avukatların görev bilinciyle hareket etmeleri, adalet ve insan odaklı bir yaklaşım benimsemeleri önemlidir. Boşanma avukatı, öncelikle aile kurumunun değerlerine saygılı bir hukuk insanı olmalıdır.

Kahramanmaraş Boşanma Avukatı Buğra Topaktaş, tüm bu hususları özümseyerek, aile hukuku ve boşanma ile ilgili her türlü uyuşmazlık hakkında hukuki destek sağlamaktadır. Boşanma davası aşamaları, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması, nafaka ve velayete ilişkin uyuşmazlıkların çözülmesi ve boşanma sonrası mal rejimi tasfiyesi süreçlerinin takibi gibi konularda titizlikle çalışmaktadır. Kendisinin bu alandaki hizmelerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Anlaşmalı Boşanma Davası
  • Çekişmeli Boşanma Davası
  • Nafaka Artırım Davası
  • Nafaka Azaltım ve Kaldırım Davaları
  • Nafaka İcra Takibi
  • Velayet Davaları
  • Mal Rejimi Davaları
  • Ziynet Alacağı Davaları
  • Evlilik Öncesi Safhada Mal Rejimi Sözleşmesi Düzenleme
  • Tazminat Davaları
  • Aldatan Eş Ve 3. Kişi aleyhine Manevi Tazminat Davası
  • Nişanın Bozulması Kaynaklı Davalar
  •  İddet Müddetinin Kaldırılması Davası
  • Çocukla kişisel ilişki kurulması davası
  • Babalık ve Soybağı Davaları
  • Evlat Edinme
  • Vesayet ve Tasarruf yetkisinin sınırlandırılması Davaları
  • Çocuğun Mallarının Korunması Davası
  • Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi
  • Şiddet ve Koruma Davaları
  • Koruma Tedbiri ve Uzaklaştırma Kararı
  •  Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası
  • İsim ve Yaş Değişikliği Davaları
  • Katılma Alacağı Davaları
  • Aile Konutuna İlişkin Uyuşmazlıklar
  • Danışmanlık Hizmetleri
  • 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna ilişkin Davalar